Venüs Sinekkapan bitkisi hakkında ilginç bilgiler

3474
Venüs Sinekkapan bitkisi

Venüs Sinekkapan bitkisi çocukken çizgi filmlerde gördüğümüz, üzerine sinek konduğunda kapanan etçil bir bitki. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler için Venüs Sinekkapan bitkisi hakkında ilginç bilgiler derledik.

Sinekkapan nerede yaşar?

Sinekkapan bitkisi veya Venüs Sinek Kapanı veya Böcekkapan bitkisi, Dionaea muscipula familyasından, ABD’nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitkidir. Çok yıllık bir bitkidir yani uzun yıllar yaşar. National Wildlife Federation’ın verdiği bilgiye göre 20 yıla kadar yaşadıkları görülmüştür. Venüs sinekkapan nemi ve asitli toprağı çok sever. 

Sinekkapan bitkisi böcekleri nasıl avlar?

Venüs sinekkapan bitkisinin bu kadar merak edilmesinin sebebi şüphesiz beslenme biçimidir. Etçil bir bitki olan sinekkapan bitkisi, iç kısmındaki kırmızı renk ve salgıladığı meyve nektarı kokusu ile cezbeder. Böcekler sinekkapanın “dişleri” arasına konduğunda kapan bir anda kapanmaz.

Kapanın içerisindeki ince tüyler böceğin hareketlerini takip eder. Sinekkapan bitkisi içerisinde 20 saniyede en az 2 hareket meydana gelirse bitki kapanır. Eğer içerisine giren nesne hareket etmiyorsa sinekkapan kapanmaz. Bu sayede bitki kum, ot vb gibi cansız nesneler rüzgar gibi etmenlerle içine girdiğinde kapanmaması gerektiğini bilir. Sinekkapan bitkisi hakkında en ilginç bilgilerden biri de budur.

20 saniye içerisinde en az 2 hareket gerçekleştiyse bitkinin çeneleri 1 saniyeden kısa bir sürede kapanır ve çeneler birbirine kenetlenerek içerideki böcek için bir tür hapis oluşturur. Ardından salgılanan sindirici bir sıvı ile böcek parçalanır. Sinekkapan bitkisi beslendikten sonra genelde 5-12 gün içerisinde yeniden açılır. Böceğin sindirilemeyen kısımları atılır.

Sinekkapan ne yer?

Sinekkapan bitkisinin temel besin kaynağı karıncadır. Sinek, sülük, örümcek, minik kurbağalar ve böceklerle de beslenir. Sinekkapan bitkisi sadece böcek yiyecek hayatta kalamaz. Elbette her canlı gibi suya da ihtiyaç duyar. 

Sinekkapanın ağzı kapalı olduğunda hava almaz. Bu sayede içeride bakteri üretimi söz konusu olmaz. 

Venüs Sinekkapan bitkisi hakkında ilginç bilgiler

Sinekkapan bitkisi iki yılda bir çiçek açan bitkilerdir. Çiçekleri yeşil damarlı beyaz çiçeklerdir.

Venüs sinekkapan bitkisi insanların beslendiği etle beslenemez. Sinekkapan bitkisine hamburger köftesi koyacak olursanız bitki siyaha döner ve çürür.

Charles Darwin sinekkapanları detaylıca incelemiş olsa da bu bitkinin evrimi ile ilgili pek bilgi edinememiştir. 2009’da yapılan araştırmalar sinekkapanın güneş gülleri isimli etçil bitkiden evrildiğini göstermektedir.

Sinekkapan bitkisi mavi renkli bile olabilir. Avlarını cezbetmek için elinden geleni yapar ve özellikle mavi rengin böcekleri cezbetmede etkili olduğu belirtiliyor.

Venüs sinekkapan evde beslenir mi?

Bugünlerde herkes Venüs sinekkapan bitkisi yetiştirmek istiyor. Haksız da sayılmazlar çünkü bu bitkiler çok ilginç canlılar. Sinekkapan evde yetiştirmesi en kolay etçil bitkidir. Sinekkapan toprağı kesinlikle fakir olmalıdır. Islak, mineral açısından fakir bir toprak ve bol güneş ışığı sinekkapan yetiştirmek için gereklidir. Kuru spaghnum yosunu ve kum karışımı sinekkapan yetiştirmek için çok uygundur. 

Toprağa gübre gibi besleyici maddeler kesinlikle eklememelisiniz. Teraryum veya fanus gibi ufak bir açıklığı olan cam vazolara dikebilirsiniz. Yılda bir kere içine biraz toprak ekleseniz yeterli. Bitki tohumunu veya köksapları(rizom) bu toprağa gömün, bolca sulayın. Buzdolabı poşeti geçirip güneşte filizlenmesi için bekletebilirsiniz. Sinekkapanlar günlerce su altında yaşayabildiği için dışarıda besliyorsanız yağmur yağdığında endişelenmenize gerek yok.

Sinekkapan neyle beslenir?

Evde sinekkapan yetiştirmek istiyorsanız sinek, böcek bulup kapanın içine koyabilirsiniz. Hızlıca yakalayacağından emin olabilirsiniz.

Sinekkapan nereden alınır?

Sinekkapan tohumu pek çok yerde satılmaktadır ancak tohumdan yetiştirmek çok daha zor olabilir. Saksıda sinekkapan bitkisi alarak evde besleyebilirsiniz.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂